2 Μαΐ 2014

Το σκάνδαλο του Σχεδίου Νόμου για τον αιγιαλό

Του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη*

Βγήκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Ένα σχέδιο που φυσικά όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την προστασία των ακτών αλλά αντίθετα ανοίγει το δρόμο για τη δόμηση στις παραλίες της χώρας.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 10 (παρ.1) αναφέρεται ότι «επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, όχθης, κοινόχρηστης παρόχθιας ζώνης, πυθμένα και υδάτινου τμήματος θάλασσας, λίμνης και ποταμού της παρ. 2 του άρθρου 2, με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση ή την εκτέλεση έργων…».

Η ρύθμιση αυτή εξειδικεύεται ακόμη περισσότερο στο Άρθρο 12, όπου στην πρώτη παράγραφο αναγράφεται ότι «Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραχωρείται η χρήση αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, παρακείμενης στον αιγιαλό ζώνης θάλασσας ή λιμνοθάλασσας πλάτους μέχρι πεντακοσίων (500) μέτρων, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου ποταμών ή λιμνών του άρθρου 2 παρ. 2, σε φορείς του δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, όταν η παραχώρηση κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.» Να σημειωθεί εδώ ότι ο Γενικός Γραμματέας Α.Δ. είναι μη αιρετός, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε κανένα δημόσιο έλεγχο.

Το σκάνδαλο ολοκληρώνεται στο Άρθρο 13 (παρ.5) το οποίο προβλέπει ότι «Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ. Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα , μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου . Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός και για την παραχώρηση της χρήσης τους εφαρμόζεται το άρθρο 16 του παρόντος…»

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα παραθαλάσσια φιλέτα όλης της χώρας σε ιδιώτες. Η ρύθμιση μάλιστα αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά να συμπληρώσει το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου. Όλα αυτά με πρόσχημα φυσικά την περιβόητη ανάπτυξη και ενώ είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι αυτό το μοντέλο δε συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρά μόνο στον περεταίρω πλουτισμό των επιχειρηματιών.


Η υπερψήφιση αυτού του νόμου θα οδηγήσει σε άναρχη δόμηση των ακτών, ιδιωτικοποιήσεις παραλιών, αποκλεισμό των πολιτών από αυτές και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το ξεπούλημα της περιουσίας μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Να σταματήσουμε εδώ και τώρα τη μετατροπή της χώρας σε αποικία.

*Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, υποψήφιος με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου