17 Μαρ 2014

Γιατί ανεξάρτητοι; (4 απλές απαντήσεις)

Είναι γεγονός ότι με τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό πολλοί θα φορέσουν (και) σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές το προσωπείο του «ανεξάρτητου». Άλλοι πάλι θα παρουσιάσουν ευθέως το κόμμα που τους υποστηρίζει, κάτι που είναι σαφώς πιο τίμιο, αλλά αποτελεί και πάλι συγκεκριμένου τύπου επιλογή.

Στο δρόμο αυτό εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε πραγματικά αυτόνομα και να είμαστε ο μόνος συνδυασμός χωρίς καμία -και κανενός είδους- εξάρτηση. Γιατί λοιπόν ανεξάρτητοι;

Γιατί θέλουμε να αποφασίζουμε για εμάς: όλες μας οι διαδικασίες μέχρι τώρα υπήρξαν ανοιχτές και χωρίς μεθοδεύσεις. Καμία «γραμμή» καμία «οδηγία» και καμία «πρόταση» δεν ήρθε και δε θα έρθει ποτέ από κάποιο γραφείο. Όλα αποφασίζονται ανοιχτά.

Γιατί πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία: και αυτό όχι σε επίπεδο διακηρύξεων αλλά στην πράξη. Όλες οι θέσεις μας διαμορφώθηκαν στη βάση, από τα κάτω, χωρίς «ειδικούς» και διαμεσολαβητές. Οι αποφάσεις τον συνελεύσεων μετουσιώθηκαν σε θέσεις της Κίνησης.

Γιατί θέλουμε μια γνήσια αυτοδιοικητική πρόταση: τα κόμματα θα βρουν σε αυτές τις εκλογές την ευκαιρία να κάνουν μια «πρόβα τζενεράλε» για τις εθνικές εκλογές. Βλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση  σαν ένα ενδιάμεσο στάδιο, μια ευκαιρία να μετρήσουν δυνάμεις για τη «μητέρα των μαχών». Πρέπει όμως κάποτε να αντιληφθούμε ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Γιατί η πραγματική πολιτική σύνθεση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες: μπορεί ο δρόμος αυτός να είναι πολύ πιο δύσκολος, να απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο και δυνάμεις, αλλά είναι αυτός μόνο που μπορεί να γεννήσει το καινούργιο. Και το καινούργιο είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου