26 Μαρ 2014

Η Καλαμαριά έχει ανάγκη από μια διαφορετική Αυτοδιοίκηση

Η εκλογική αναμέτρηση στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, αναπαράγει τις χειρότερες κομματικές αναμετρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση «χάνει» τη σημασία της για τον πολίτη, εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες αναμετρήσεις, χωρίς διάλογο και την αναζήτηση των λύσεων που επιζητά ο δημότης.

Ο ανταγωνισμός των κομματικών υποψηφίων ή ακόμη και των «δήθεν» ανεξαρτήτων προβάλει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πόλου, που θα θέτει σε πρώτη γραμμή τις προτεραιότητες του πολίτη, την απαλλαγή από τα αδιέξοδα πολιτικών του παρελθόντος και θα προτείνει ένα νέο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλοί αναπαράγουν παλαιότερα αυτοδιοικητικά σχήματα λειτουργίας ως νέα και εξακολουθούν να προσεγγίζουν το ζήτημα της ανανέωσης με σχηματοποιήσεις άλλων εποχών. Αγνοούν δυστυχώς το γεγονός ότι ο «δημότης» βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων εξαντλημένος από τη συνεχιζόμενη κρίση και οικονομική ύφεση.

Αναγνωρίζουν άραγε τις ανάγκες των πολιτών της πόλης τους; Αφουγκράζονται το κενό που καλούνται να καλύψουν οι δημοτικές παρατάξεις για τον κάθε δημότη τους; ’Η μήπως χρειαζόμαστε μια συλλογική αυτοδιοίκηση νέα, καινοτόμα και διακριτή που δεν θα μιλά για ένα απροσδιόριστο αύριο, αλλά και για το δυσβάστακτο σήμερα.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια συμμετοχική και δημοκρατική αυτοδιοίκηση και όχι μια αυτοδιοίκηση διεκπεραίωσης καθηκόντων. Αναζητά μια δημοτική παράταξη ευθύνης που θα πολιτεύεται με ρεαλισμό και ευαισθησία, αναζητώντας τις όποιες λύσεις από τους ίδιους τους πολίτες με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς» έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό. Απλοί ανήσυχοι πολίτες, οικολόγοι, ανένταχτοι κομματικά, εργαζόμενοι και άνεργοι,  άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών πλαισιώνουν ήδη την Κίνηση με την αντίληψη ότι μπορούν να διαμορφώσουν το σήμερα και το αύριο στην πόλη τους.

Στις συνελεύσεις της κάθε συνοικίας, αλλά και στην ολομέλεια των συνελεύσεων της πόλης, ο κάθε δημότης συζητά, προτείνει, αποφασίζει και διαμορφώνει τον τόπο του. Οι αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, Όργανα και ο Δήμαρχος, τελούν υπό έλεγχο και κρίνονται μέχρι ανακλητότητας μέσω των συνελεύσεων της δημοτικής παράταξης.


Αν και εσύ έχει τις ίδιες ανησυχίες για την πόλη σου, οφείλεις να συμμετάσχεις στις συνελεύσεις των πολιτών και να διαμορφώσεις με τις προτάσεις σου, τα οράματά σου και την ψήφο σου το σήμερα αλλά και το αύριο στο Δήμο σου. Είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά αξίζει να το «δεις στην πράξη» με την ενεργή συμμετοχή σου.                                                                                     

Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου